BLOG

Top 5 educatief speelgoed 1 jaar

25-01-2024 - 2 Minimale leestijd
Lichtgevend leren

Als je een kind hebt of met kinderen werkt, kom je automatisch terecht in de wondere wereld van speelgoed. Kinderen maken in korte tijd veel ontwikkeling door. Speelgoed kan daar een grote rol in spelen, zeker als je educatief speelgoed gebruikt. Als je daarvoor kiest, wil je waarschijnlijk goed speelgoed aanschaffen dat niet na één keer spelen in de hoek belandt. De vraag is dan: welk speelgoed koop je?

Wat is goed educatief speelgoed voor een 1-jarige?

Als een kind 1 jaar wordt, betreedt hij of zij de fase van het ‘dreumes zijn’. Hij is geen baby meer, maar is ook nog geen peuter. De hersenen ontwikkelen zich in rap tempo. Je kind maakt sprongen door, waardoor je kind bij tijden humeurig kan zijn, meer huilt, aanhankelijker is of slechter slaapt. Allemaal heel normaal!

In deze sprongen leert een kind nieuwe dingen en alle zintuigen worden versterkt, waardoor het iedere keer lijkt alsof het kind wakker wordt in een nieuwe wereld. Ook kan het voorkomen dat een kind geïrriteerd of emotioneel is omdat het zich ineens zo snel heeft ontwikkeld, dat het zich verveelt met de dingen die normaal nog uitdaging boden. In alle gevallen kan educatief speelgoed een fijn hulpmiddel zijn.

Waarom educatief speelgoed?

Kinderen leren door te ervaren. Educatief speelgoed bevordert de ontwikkeling op alle vlakken en stimuleert nieuwe vaardigheden, die van belang zijn in de ontwikkeling. Doordat het speelgoed alle zintuigen prikkelt, stimuleert het:

  • creativiteit
  • nieuwsgierigheid
  • lichamelijke ontwikkeling
  • cognitieve vaardigheden
  • sociale en emotionele vaardigheden
  • kennis ontwikkeling
  • persoonlijke ontwikkeling

Je kunt een kind met een gerust hart laten spelen met educatief speelgoed; het is zo ontwikkeld dat het uitdagend is, maar ook haalbaar voor de leeftijd waarin het kind zich bevindt.

Hoe kies je educatief speelgoed?

Er zijn ontelbaar veel dingen op de markt. Je kunt geen bijna geen winkel in met een kind, zonder langs allerlei interessante speeltjes te komen. Maar hoe weet je nou welk speelgoed educatief is? En welk speelgoed is passend voor welk kind? We hebben het uitzoekwerk voor je gedaan en de beste voor je op een rijtje gezet.

Top 5 educatief speelgoed voor kinderen van 1 jaar

Onderstaande producten dragen bij aan fantasie, samenwerken, de fijne motoriek en het leren van het principe van oorzaak en gevolg. Het goede nieuws is dat onderstaand speelgoed uitdagend genoeg blijft tot een jaar of 3, dus je kan hier langere tijd mee doen of inzetten op de opvang. Het speelgoed is veilig, goed getest, maar bovenal: goedgekeurd door kinderen ;-)

1. Glow & Go Bot

Glow & Go Bot

Hier zijn alle kleintjes, maar ook ouders en docenten, uiterst enthousiast over! Met goede reden de numero 1. De naam van de Glow & Go Bot verklapt al wat het is: een robot, maar dan voor de allerkleinsten. Dit sensorische speeltje combineert bewegingen, texturen, geluid en visuele effecten voor een interactieve speelsessie. Er zijn vele speelmogelijkheden die zorgen voor uren vertier.

Bekijk hier

2. Glow Pebbles

Glow Pebbles

Kinderen uitnodigen om te experimenteren? Dat kan met de Glow Pebbles! Ermee rollen, stapelen, op kleur selecteren, aanraken, misschien zelfs gooien… De fijne motoriek wordt gestimuleerd door de lichtgevende, kleurrijke schijven, die verschillen in grootte.

Bekijk hier

3. Mirror Trays

Mirror Trays

Deze houten spiegels maken nieuwsgierig! En nieuwsgierigheid stimuleert leren. Wat gebeurt er allemaal als je er dingen op legt? En als je jezelf ziet? Ook goed te gebruiken voor (tijdelijke) knutselwerkjes.

Bekijk hier

4. Light up Tactile Glow Spheres

Light Up Tactile Glow Spheres

Wil je de oog-hand coördinatie stimuleren? Gebruik dan deze multi-inzetbare bollen. Visueel aantrekkelijke materialen nodigen uit om op onderzoek uit te gaan. Deze bollen met structuur geven licht zodra ze geschud worden en zijn multi-inzetbaar: je kan ze o.a. gebruiken om mee te kleien.

Bekijk hier

5. Wooden Stack and Build Block

Wooden_Stack_and_Build_Block411x411

Deze vormen zijn zo ontworpen dat kinderen als vanzelf hun handjes uitstrekken. Stapelen, positioneren, torens bouwen, vormen bij elkaar brengen; de hand-oog coördinatie wordt hier wel uitgedaagd!

Bekijk hier

Terug naar overzicht